Vörös fenyőkéreg

A vörösfenyő egyik legjellegzetesebb és fenyőfajtaként talán az egyik legfurább tulajdonsága a tű leveleinek a téli elhullatása. Természetesen ma már több helyen is találkozhatunk olyan fiatal vörösfenyőkkel, melyek télen is megtartják tűleveleiket, ezek azonban nagy valószínűséggel már örökzöld felmenőkkel is rendelkeznek.

Különös tulajdonsága ellenére viszont az egyik legértékesebb faalapanyagnak számít, épp ezért igyekszünk minden egyes részét felhasználni. És ami az építőiparban vagy a bútorgyártásban feleslegesnek számít, az a kertfenntartás területén belül egy igazi kincsnek számít.

Amit a vörös fenyőkéregről tudni érdemes:

Réteges, vöröses lilás színének köszönhetően minden családi kert, lakó- és közpark vagy iroda, illetve tetőterasz pompás dísze lehet. Azonban a vörös fenyőkéreg a dekoratív megjelenésén túlmutatóan számos további előnnyel is rendelkezik.

A vörös fenyőkéreg előnyei:

  • kiváló vízmegtartó képesség: ritkább és/vagy kevesebb öntözés
  • gyomosodás gátló: nem szükséges többé a káros gyomirtó szerek alkalmazása
  • jó hőtartó tulajdonsággal bír: télen és nyáron is megóvja a növények gyökérzetét
  • szerves anyagban gazdag: tápanyagokat juttat a talajba
  • lassú a lebomlási ideje: magas gyantatartalmának köszönhetően akár éveken át is kertje dísze lehet

Jó tudni: a vörös fenyőkéreg takaró alkalmazásával megelőzhetjük még a talaj eliszaposodását és kiszáradását, valamint elejét vehetjük az eróziós folyamatoknak.

Hova ajánljuk leginkább a vörös fenyőkéreg takarót?

Bármilyen zöld területen alkalmazható, azonban szép színe miatt elsősorban a sziklakertekben és belső terekben is találkozhatunk vele. Azt viszont nem árt tudni, hogy a vörös fenyőkéreg nem alkalmas játszóterek talajtakaróinak a kialakításához, ugyanis a felületén található apró tüskék kellemetlen perceket is okozhatnak a gyermekeknek.